Britansko-slovenska gospodarska zbornica je skupaj z zavodom Evropa misli danes, 24. aprila 2017 predala uradno stališče gospodarstva do Brexita.

V Britansko-slovenski gospodarski zbornici (BSCC) so se za namen priprave priporočil gospodarstva Vladi Republike Slovenije pri pogajanjih izstopa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije, povezali z zavodom Evropa misli (Think thank Think Europe).

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so se Miha Žerko, predsednik BSCC, Barbara Uranjek, izvršna direktorica BSCC in Dragan Barbutovski, direktor zavoda Evropa misli, srečali z državnim sekretarjem na MGRT, Alešem Cantaruttijem, ki je sprejel uradna priporočila.

»Glavno sporočilo predanega dokumenta je ponuditi Vladi Republike Slovenije oporo pri pogajalskih izhodiščih, ki se navezujejo predvsem na gospodarstvo. Gospodarstveniki so namreč stopili skupaj v »Brexit Ambition« in izpostavili skrbi in izzive, ki jih pričakujejo v naslednjih dveh letih,« je poudarila Uranjekova in dodala, da nas veseli, da je slovenska vlada odprta za predloge podjetij, predvsem slovenskih izvoznikov.

Gospodarstveniki predvsem pričakujejo dobro obveščenost javnosti o pogajalskih izhodiščih in nadalje razvoju samih pogajanj ter bistveno – slovenska vlada naj jih ne prepusti splošni evropski volji, kjer bi slovenski interesi ostali na obrobju. Miha Žerko dodaja, da je potrebno imeti v mislih vsakega državljana Evropske unije – Britancev v EU in obratno – državljane EU v Veliki Britaniji in si tudi v prihodnje prizadevati za prosti pretok ljudi, blaga in storitev.

Aleš Cantarutti je ob predaji povedal: »Na Ministrstvu za gospodarstvo si bomo prizadevali, da seznanimo podjetja in druge deležnike s potekom dogajanja in pričakovanji. Sodelujemo tudi v medresorski delovni skupini in si prizadevamo, da bi pri tej temi govorili z enim glasom. Hkrati pričakujemo in si želimo, da bi gospodarstvo posledice Brexita čutilo v čim manjši meri.«

Dragan Barbutovski je zaključil srečanje z napovedjo, da bosta tako Evropa misli kot Britansko-slovenska gospodarska zbornica nadaljevala z aktivnostmi obveščanja poslovnežev o pogajanjih o izstopu Velike Britanije iz EU. »Smo na začetku pogajanj med EU in Veliko Britanijo in v naslednjih mesecih se bodo odpirala težavna področja pogajanj na področju mobilnosti ljudi, priznavanja standardov in regulatornega okvirja, tudi trgovinskih odnosov. Zato gospodarstveniki od politikov pričakujejo, da bodo pogajanja potekala konstruktivno, sodelovalno in po načelih skupnih interesov. Dober izkupiček pogajanj bo imel pozitiven vpliv na gospodarstvo in tako na celotno evropsko blagostanje.«

Brexit je sicer smotrno jemati kot priložnost – tako za samorefleksijo kot za ustvarjanje oz. razvoj novih poslovnih idej.

Priporočila gospodarstva – PDF

 

Contact Us