UK Trade Council s posebnimi gosti o trgovinskih ovirah

Na marčevski seji sveta UK Trade Council so bili poleg rednih članov prisotni tudi posebni gostje, in sicer visoki komisar britanske vlade za trgovino z Evropo Chris Barton, britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler in generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo Slobodan Šešum. Pogovor je tekel predvsem v smeri prepoznavanja in odpravljanja trgovinskih ovir med Slovenijo in Združenim kraljestvom.

"Naša zbornica je oktobra lani ustanovila UK Trade Council, katerega namen je pomagati podjetjem pri prepoznavanju in odpravljanju trgovinskih ovir v sodelovanju z ustreznimi vladnimi organi ter s tem pospešiti trgovino in naložbe med državama," je ob začetku zasedanja sveta dejala Barbara Uranjek, direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice.

 

Visoki komisar britanske vlade za trgovino z Evropo Chris Barton, ki se te dni mudi na poslovnem obisku v Sloveniji, je pozdravil delovanje sveta UK Trade Council in ob tem dodal: »Kljub izzivom, kot so izstop Združenega kraljestva iz EU, Covid kriza, vojna v Ukrajini in naraščajoči življenjski stroški, sem optimističen glede naših trgovinskih odnosov. Izvoz v EU se je v realnem smislu povečal za 20 % v primerjavi z letom 2019, kar kaže na hitro okrevanje trgovine. Priložnosti za nadaljnjo rast vidim predvsem na področjih obrambe, zdravstva, energetike, jedrske energije, tehnologije in infrastrukture. Moj cilj je še naprej sodelovati z vladami in podjetji ter zagotavljati okvir, ki bi spodbudil nove trgovinske in naložbene priložnosti.«

Britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler je pritrdila Bartonovi podpori svetu in izrazila pripravljenost na konstruktivne dialoge s podjetji za odpravo trgovinskih ovir.

Podporo svetu je izrazil tudi Slobodan Šešum, generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, ki vidi svet UK Trade Council kot zelo dragoceno platformo: "Ta platforma podjetjem omogoča, da izmenjajo svoja stališča in opredelijo trgovinske ovire, s katerimi se soočajo. Vlada je tu, da zagotovi pomoč pri reševanju teh izzivov."

Posebna zahvala gre družbi Riko, ki je gostila sejo. Direktor Janez Škrabec je v pozdravnem nagovoru članom dejal: »Podjetje Riko je ponosni član Britansko-slovenske gospodarske zbornice, ki je prispevala tudi k izboljšanju naših odnosov z britanskimi partnerji. Želimo si, da bi v prihodnosti še povečali svojo prisotnost na britanskem trgu, saj ga prepoznavamo kot prvovrstnega.«

S člani sveta smo razpravljali tudi o različnih trgovinskih ovirah, vključno z delovnimi dovoljenji, sistemi referenčnih cen in dolgotrajnimi birokratskimi postopki.

Slobodan Šešum, Chris Barton, Tiffany Sadler, Barbara Uranjek (od leve proti desni).
Slobodan Šešum, Chris Barton, Tiffany Sadler, Barbara Uranjek (od leve proti desni).
Strateška partnerja
Strateška partnerja

Zadnje novice