O nas

O nas

Britansko-slovenska gospodarska zbornica je nevladna bilateralna gospodarska zbornica, ki si prizadeva za krepitev trgovinske menjave in investicij med Združenim kraljestvom ter Slovenijo. Zagotavljamo platformo za učinkovito poslovno mreženje, saj nudimo dostop do mreže približno 100 članov. Poleg tega omogočamo dostop do mreže 53 gospodarskih zbornic v Združenem kraljestvu in 100 v svetu, ki združujejo več kot 104.000 podjetij. Od leta 2015 smo uspešno povezali več kot 2.200 britanskih in slovenskih podjetij, kar je v letu 2018 prineslo več kot 1 milijardo evrov vredno trgovinsko menjavo.

Leta 2018 smo prejeli nagrado za najboljšo zbornico leta, podeljeno s strani Sveta britanskih trgovinskih zbornic v Evropi. Nagrada je temeljila na naši odličnosti in inovativnosti dogodkov, organizaciji aktivnosti, povezanih s člani, ter nadpovprečnem doseganju ciljev z vidika spodbujanja trgovinske menjave.

Naši člani in partnerji cenijo naš profesionalni odnos ter našo sposobnost razumevanja njihovih potreb. Vidijo nas kot zanesljivega partnerja, ki zagotavlja informacije in stike, ki so koristni pri vstopu na nove trge. Ob nadaljnji krepitvi dvostranskih odnosov z našimi člani vas vabimo, da se pridružite naši skupnosti.

Statut zbornice

O nas

Naše poslanstvo

Naše osnovno poslanstvo je krepitev trgovinske menjave in spodbujanje sodelovanja med britanskimi ter slovenskimi podjetji na različne načine, med drugim z oblikovanjem široke mreže gospodarstvenikov in industrijskih predstavnikov, izvajanjem inovativnih projektov ter organizacijo raznovrstnih ekskluzivnih dogodkov, namenjenih cenjenim članom zbornice. Ena od naših ključnih prednostnih nalog je podpirati gospodarsko rast podjetij članov. V ta namen zagotavljamo celovito pomoč in smernice za izvajanje poslovnih dejavnosti v Združenem kraljestvu in Sloveniji ter obvladovanje kompleksnosti mednarodne trgovine. Prek naše platforme članom omogočamo izmenjavo najboljših praks, znanja in skupnih izkušenj podobno mislečih gospodarstvenikov.

Naše poslanstvo

Zgodovina

Britansko-slovenska gospodarska zbornica je bila uradno ustanovljena leta 2008.

Njegova visokost princ Andrew, vojvoda yorški, ki na svojih potovanjih promovira Združeno kraljestvo in britanska podjetja, je leta 2007 obiskal Slovenijo kot posebni predstavnik Združenega kraljestva za mednarodno trgovino in investicije.

Njegova kraljeva visokost je s soglasjem takratnega britanskega veleposlanika ter s podporo predsednika COBCOE Howarda Rosena, predlagal, da se ustanovi britansko gospodarsko zbornico v Sloveniji. Gospod Rosen je novembra 2007 ponovno obiskal Slovenijo in se udeležil ustanovnega srečanja z izbranimi predstavniki gospodarstva. Kosila v rezidenci britanskega veleposlanika so se udeležili britanski poslovneži v Sloveniji, slovenski državljani, ki zastopajo britanska podjetja v Sloveniji, in slovenska podjetja v Združenem kraljestvu.

Na podlagi ustanovnega srečanja je bilo konec novembra 2007 organiziran sestanek na britanskem veleposlaništvu v Ljubljani, kjer so prisotni predstavniki imenovali Kevina Morrisona, Stephena Fisha in Davida Smitha, da začnejo s postopkom ustanovitve zbornice. Intenzivno pravno prizadevanje za ustanovitev BSCC se je začelo s predano podporo ustanovnih članov: British American Tobacco, Ernst & Young d.o.o., Kevin Morrison s.p., M tours Bled, Relokacije d.o.o. in Taxgroup d.o.o. Pri ustanovitvi Britansko-slovenske gospodarske zbornice je pomagala tudi Odvetniška pisarna Senica & partnerji tako organizacijsko-poslovno kot finančno z donacijo za začetni zagon poslovanja, poleg tega pa je dala na razpolago vso pravno podporo pri postopku ustanovitve zbornice.

Zgodovina